Το ΣΔΟΕ δραστηριοποιείται αποφασιστικά κατά της πειρατείαςΣτη λήψη δραστικών μέτρων για την αντιμετώπιση του φαινομένου της πειρατείας λογισμικού στην Ελλάδα προχωρά το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ), εντάσσοντας στα πλαίσια των καθημερινών φορολογικών ελέγχων που ενεργεί και τον έλεγχο των αδειών χρήσης λογισμικού. .
Για το λόγο αυτό, το ΣΔΟΕ διένειμε πρόσφατα προς τις Περιφερειακές Διευθύνσεις του, σχετική εγκύκλιο με θέμα: «Προστασία Προγραμμάτων Ηλεκτρονικών Υπολογιστών», όπου δίδονται οδηγίες για τους ελέγχους προστασίας των πνευματικών δικαιωμάτων προγραμμάτων ηλεκτρονικών υπολογιστών.
Έτσι, τα συνεργεία του Σώματος που θα διενεργούν ελέγχους σε επιχειρήσεις δεν θα περιορίζονται πλέον μόνο στις επαληθεύσεις των βιβλίων αλλά θα εξετάζουν και τη νομιμότητα της χρήσης των προϊόντων λογισμικού, ζητώντας την αντίστοιχη για κάθε πρόγραμμα άδεια χρήσης μαζί με τα απαραίτητα τιμολόγια αγοράς. Στην περίπτωση που η επιχείρηση δεν παρουσιάσει αυτά τα στοιχεία, θα ακολουθείται η διαδικασία σχηματισμού δικογραφίας και παραπομπής των υπευθύνων στη Δικαιοσύνη.
«Η προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας των προγραμμάτων λογισμικού είναι ένας τομέας αρμοδιότητας του ΣΔΟΕ, που παρουσιάσει ιδιαίτερο φορολογικό ενδιαφέρον, αφού τα προϊόντα κλοπής πνευματικής ιδιοκτησίας διακινούνται συνήθως χωρίς φορολογικά στοιχεία με αποτέλεσμα το ελληνικό κράτος να υφίσταται απώλεια μεγάλων εσόδων» τόνισε ο κύριος Δουβής, Διευθυντής Ειδικών Οικονομικών Ερευνών του ΣΔΟΕ.
«Εκτιμάται», συνέχισε ο κος Δουβής «ότι η ετήσια ζημία το ελληνικού κράτους η οφειλόμενη στη φοροδιαφυγή και σε μη καταβληθέντα ΦΠΑ λόγω πειρατείας λογισμικού είναι της τάξεως των δεκάδων δισεκατομμυρίων δραχμών ανά οικονομικό έτος. Τα παράνομα αντίγραφα λογισμικού αποτελούν ένα τεράστιο πρόβλημα που έχει άμεσο αντίκτυπο στις θέσεις εργασίας και στην ανάπτυξη της ελληνικής βιομηχανίας λογισμικού.
Σύμφωνα με στοιχεία της Business Software Alliance (BSA), η πειρατεία λογισμικού στην Ελλάδα παρουσιάζει κάμψη τα τελευταία χρόνια (από 87% το 1994 σε 71% το 1999), ωστόσο εξακολουθεί να βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα. Με αυτό το ποσοστό η χώρα μας συνεχίζει να ευρίσκεται στην πρώτη θέση μεταξύ των άλλων κρατών της Δυτικής Ευρώπης, σε ότι αφορά την παράνομη αυτή δραστηριότητα.
Πηγή: http://www.microsoft.com/hellas/piracy/news/sdoe.asp
--------------------
www.gregory.gr